Kategoriarkiv: Ingvar Holmbergs blogg

Välkommen till min blogg!
Här kommer nästan varje vecka ett nytt blogginlägg med funderingar i skilda ämnen. Dessutom kommer det ofta att vara information om och länkar till videos och radioprogram med mig som upphovsman. T.ex kan du höra en del av mina blogginlägg, dikter och sånger och se mig framföra dem i enkla videos.

Fem, sex tussilagor räcker för mig….

Jag njuter av vårens första blommor.
Och en eller eller två eller några få räcker för mig.
I lördags efter bönemötet i kyrkan gav jag ett par goda vänner den ytterst lilla gåvan att skjutsa hem dem.
De gav mig den stora gåvan att där i utkanten av stan peka ut var det fanns tussilago alldeles vid vägen. När jag släppt av dem, stannade jag till i skymningen, gick av och såg blommorna. Med glädje plockade jag några få och tog med hem och satte i vatten i en äggkopp och tittade och njöt och visste att det gjorde ”henne i huset” glad.

I söndags fick jag den stora förmånen att predika i vår kyrkas gudstjänst och till det med församlingen sjunga två av mina sånger som hörde ihop med ämnet jag valt – ”Trons vandring”. Och jag fick en del fin respons efteråt, för Jesu vänner och efterföljare är ofta så väluppfostrade, att de som inte gillar predikan, sällan säger det till en…..

Och i går på måndagseftermiddagen hade vi på huvudbiblioteket i Norrköping högläsningsträff för ”Peking poesi och prosa högläsningssällskap”. Jag hade med mig tårta, kaffe och té och muggar, fat och bestick i två kollin på bussen, och det fungerade alldeles utmärkt. Vi lyssnade på varann och läste för varann, och blev både roade och berörda. Bibliotekets personal vet inte hur väl de vill oss! Nästa måndag har vårt sällskap ”Berättarkväll” i samarrangemang med bibliotekets ”Världsbok-vecka”. Biblioteket har gjort stora affischer och kommer att bjuda på gratis fika.

Vi som lyssnar på varandra och läser för varandra är delvis mycket olika personligheter, men det verkar som om kärleken till jorden, naturen och människorna skapar varma relationer och nya insikter, när vi tar in andras tankar.

Välkommen nästa måndag 22 april kl 17 i Bibliotekets lokal med det fyndiga och egentligen självklara namnet ”Mellanrummet”!

Hälsningar 17 april 2024 från Ingvar H

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 41 – ”Den som tror och blir döpt”

Här kommer en frälsningssång av mig, bl.a.  med dopbilder från ett fridfullt, somrigt Kiev, Ukraina, sommaren 1990 då jag ledde en busslast  svenskar på resa till systerförsamlingar där och där vi sjöng både i kyrkor och utomhus.
Texten finns på skärmen att sjunga / läsa med i. Uppdaterad version 2024.
För att spela videon, klicka på bilden nedan!

Vårt högläsningssällskap syns och hörs!

Vårt fortfarande lilla och nystartade ”Peking Poesi och Prosa Högläsningssällskap” har två träffar nu i april :
Måndag 15 apr kl 17-18.30 i Wadströmsrummet på stora biblioteket vid Södertull i Norrköping. Det är vår egen ordinarie träff den här månaden.
Måndag 22 april kl 17 -18.30 i samma bibliotek i lokalen Mellanrummet har vi en liknande samling, men då är vi inbjudna av biblioteket att göra det som ett samarrangemang och en del av Världsbok-dagen, som egentligen är 23 april men i Norrköping i år firas en hel vecka 20-27 april.
(Klicka på affisch-länken nedan bredvid bilderna från bibliotekets folder!)

Affisch om träffar 15 & 22 april 2024

Vi lyssnar på varann och läser för varann egna eller andras dikter eller andra texter. Av praktiska skäl har vi en tidsgräns på 5 minuter per inslag, men i mån av tid går det ju att anmäla sig på ”talarlistan” en gång till.

Av hela hjärtat önskar vi fler deltagare och intresserade! Kom själv, och sprid informationen!

Hälsningar 10 april 2024 från Ingvar H

Trött men glad – efter en intensiv vecka

Att vara pensionär är oftast att kunna vara så aktiv man vill och orkar och ända kunna vila sig, om man har lust med det.
Det är söndag kväll efter en intensiv vecka, och jag är trött men nöjd och glad.
I dag har jag varit på fin gudstjänst i min egen församling och sen, framemot kvällen, tagit del av TV-gudstjänsten från i förmiddags från den nya Frihamnskyrkan, Smyrnaförsamlingens stora kyrka. Där var det fullt ut anknytning till kyrkoårets texter med temat ”Påskens vittnen”.

Kort om varför jag har varit så upptagen den gångna veckan:
För ett tag sen fick jag tanken att på nytt ge ut mina två första diktböcker på ”mitt” nya förlag ”Books on Demand”. Min bok ”Dagsvers och nattgrubbel” gav jag ut 1995 på eget förlag och bevåg. Min andra diktbok hette ”Överlevande” och kom ut på Semnos förlag 2005. Det fina och rent genialiska med ”Books on Demand” är att man för 799 kr kan ladda upp en färdig bok med ”inlaga” – själva bokinnehållet – och omslaget på förlagets dataserver. Då gör de en bok både i pappersupplaga och som e-bok med officiellt ISBN-nummer och lanserar den till nätbokhandlarna, så den finns att beställa på t.ex. Adlibris och Bokus. För 799 kr får man förstås inte en enda bok i handen, utan sen får man beställa önskat antal ex. Priset per bok sjunker ju fler man beställer på en gång. Detta är ju väldigt bra för mig som pensionär utan särskilt mycket pengar ”i madrassen”!

För att fräscha upp och redigera böckerna behövde jag ett dataprogram som jag hittade för gratis användning under en vecka. Sen kostar det nästan 300 kr / mån – alldeles för mycket för mig. Därför satt jag många timmar för att sätta mig in i programmet och göra många misslyckade försök, innan jag äntligen i lördags eftermiddag lyckades ladda upp de två böckerna på förlagets server. Och så skyndade jag mig att avstyra och avbeställa den fortsatta prenumeration av dataprogrammet.

Vilken lycka jag kände strax före klockan 18 i lördags, när det här var klart!
En stund senare tog jag ukulelen och bibeln och åkte med bussen till mitt älskade bönemöte i Pingstkyrkan.

Den här veckan har jag inte bara hållit på med mitt bokprojekt, utan jag har gjort de vanliga sakerna också – bland annat att göra och leverera mina två 60-minuters radioprogram, vara med på onsdagens sångstund på äldreboende på förmiddagen och bönemöte på kvällen och en del annat.

Jag få skriva mer om mina nygamla böcker, när de kommer till dörren om ett par veckor.
Låt mig bara få säga att jag är väldigt glad – för många saker i mitt liv!

Hälsningar 7 april 2024 från Ingvar H

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 40 – ”I soluppgången”

En berättelse om Jesu uppståndelse, sedd ur lärjungarnas perspektiv, när de kom till graven på söndagsmorgonen. ”Jag sökte mörker men fann bara ljus. Jag sökte soldater men fann två änglar. Jag sökte en död, men graven var tom. Jesus lever!”
En sång ur min musikal ”Jesus – Människosonen” från 1972.
Text på skärmen att sjunga läsa med i.
Och texten, ja – kanske en mina bästa sångtexter.
Klicka på videon nedan!

Hälsningar 2 april 2024 från Ingvar H

På påskens ”extradag” – tacksamhet för livet

I dag är det Annandag Påsk.
I min ungdoms kyrkor var det alltid gudstjänster då, men antalet gudstjänster är ju mindre nuförtiden – både vanliga veckor och under storhelgerna.
Det är inte så viktigt, om bara vi som är Jesu lärjungar lever i Hans närhet och har våra stunder med Honom varje dag.

För mig och min fru här hemma har det varit både som vanligt och ändå inte.
Apropå ”fru här hemma” ler jag ofta för mig själv när jag tänker på ett av de vanliga orden för ”fru” på kannada, det sydindiska språket som jag kan några fraser på och kan sjunga några sånger på. Man säger ofta ”manewolage”, vilket betyder ”hon inne i huset”.
Det hänger väl delvis samman med traditionell indisk syn på kvinnan som huvudsakligen ska vara hemma och laga mat, städa och serva familjen.

Vi har varit hemma mycket med vila och mat och väntan på vår dotters ankomst, som först blev försenad och sen helt inställd på grund av kaos och sjukdom på jobbet. Utsatta kvinnor med barn kan ju inte överges för att Qarin skulle kunna få sin lediga helg, som hon så väl behövde. Vi förstod och accepterade men saknade henne förstås.

Jag har upplevt underbara påskgudstjänster – sångstund med 15 andra ”Solrosor” på ett  äldreboende på Dymmelonsdagens förmiddag, underbar Getsemanestund med nattvard i min Pingstkyrka på Skärtorsdagens kväll, fin TV-gudstjänst på Långfredagen från Varnhems Klosterkyrka i Östergötland och en jublande påskdagsgudstjänst i vår kyrka med dophögtid och välkomnande av nya medlemmar till församlingen.

En av höjdpunkterna den här påsken var att hos min syster Barbro på Långfredagens eftermiddag få träffa tre av hennes söner och deras familjer. Jag hade med två små inte särskilt vackra, men välsmakande påsktårtor till fikat. Och jag hade med min ukulele och sjöng ett par av mina påsk-barnsånger från för nästan 50 år sen. Min systers barnbarn hängde på både tårtan och sångerna. Härligt!

I min YouTube-serie ”Påskvandring med Ingvar Holmberg” finns ett program för Annandag Påsk. Länken kommer nedan. I dag är det ny vecka, och jag kommer då att också lägga upp veckans Ingvar Holmberg-sång, också den med påskens tema ”Uppståndelsen”. I går i kyrkan fick jag till de ryskspråkiga Ukrainavännerna utväxla de klassiska fraserna ”Khristos vaskres! Vo  istinu vaskres!” (Kristus är Uppstånden! I sanning Uppstånden!”

Hälsningar 1 april 2024 från Ingvar H

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 39 – ”Golgata”

Golgata – ”Huvudskallen” eller ”Huvudskalleplatsen” var avrättningsplatsen utanför Jerusalems mur på Bibelns tid.
Det blev också platsen där Jesus Kristus dog på ett kors för att skapa frälsning för alla som tror och tar emot.
”Golgata” är också veckans sång nu i påskveckan som också kallas ”Stilla Veckan” – dagar för begrundan av Guds ofattbara kärlek till oss och Jesu gränslösa utgivande ända in i döden.
Sången är en del av musikalen ”Jesus – Människosonen”, som jag skrev redan 1972.
Då hade jag flyttat från Norrköping, men jag höll en god kontakt med min ungdoms musikledare Rune Bagler i Pingstkyrkan, Norrköping. Han hade en positiv inställning till sångerna jag skrev och var mycket snabb med att fånga upp sånger, snabbt skriva prydliga noter och arrangemang för hand (före datorernas tid med notskrivning etc). Han använde musikalen vid flera tillfällen.

Jag och min Gittan var utflyttade i 45 år, bosatta i olika delar av Sverige och världen, och kom tillbaka till våra rötter 2013. Ganska snart efter hemkomsten och återknytningen till Pingstkyrkan där, blev jag också bekant med Lars Tallund, en av musikledarna i S:t Johannes kyrka. Han och hans körer tog upp två av mina musikaler och gav dem nytt liv.
Först var det ”Maria” – om Jesu liv ur tre Mariors perspektiv. Sen blev det hösten 2016 också ”Jesus – Människosonen” både i S:t Johannes kyrka och Pingstkyrkan.
Tack, Lars Tallund, för det här samarbetet!!

Spela videon genom att klicka på länken nedan!

Hälsningar Skärtorsdagen 28 mars 2024 från Ingvar H

75 av mina sånger har just hamnat på Spotify!

På allra senaste tiden har många av mina sånger laddats upp eller getts ut på Spotify.

För en månad sen sen fanns faktiskt bara en enda av mina många sånger på Spotify, och det är BirGitta Edström som för för flera årtionden sen hörde och fastnade för min sång ”Räck ut din hand” och spelade in den mycket fint i ett svängigt arrangemang. Visserligen står det på Spotify att hon är ”delad upphovsman”, men hon har inte skrivit en enda ton eller ett enda ord av sången, men det är hon ursäktad för.

Nu har jag nästan i ett svep gett ut fem ”album” med sammanlagt 75 av mina sånger på Spotify och ett par liknande plattformar. Det är en stor glädje för mig!!
Många av inspelningarna är ganska enkla eller live till piano – en del till och med utomhus med fågelsång i bakgrunden – men för mig är melodierna och texterna det viktigaste.

Och det började för några månader sen när jag blev bekant med Knivstabon Robin Tinglöf, musiker, konstnär och skapare av utställningar om resandefolket – ”De assimilerade”. Han och jag samarbetade med inläsning av ljudböcker på Semnos förlag, och vi kom att tala om att ge ut musik. Han hade tips om företaget Amuse IO, som hjälper artister att få in sitt material på Spotify och liknande plattformar.

Jag tog kontakt, och nu har allt det här blivit verklighet!

Det ska sägas, att jag stiftade bekantskap med Spotifys service genom mina poddar / podcasts som jag har gjort de senaste åren. Det är nämligen så att även om man använder en väldigt billig och ganska enkel och okänd podcast, som jag gör (Podspace.com), så hamnar alla poddar tydligen mer eller mindre automatiskt som podcast på Spotify och Google och andra ställen. Min podd ”Bitar ur livet” och ”Ukulelegubbens podd” har funnits där länge.

Min fem ”album” kommer här med Albumtitel och länk, så du kan klicka och komma till dem direkt. Du kan förstås också öppna Spotify och söka på ”Ingvar Holmberg”.
1 Om du bara visste
https://share.amuse.io/album/ingvar-holmberg-om-du-bara-visste
2 Nära marken – nära himlen
https://share.amuse.io/album/ingvar-holmberg-nara-marken-nara-himlen
3 Mina bibelvisor
https://share.amuse.io/album/ingvar-holmberg-mina-bibelvisor
4 Årstider och högtider
https://share.amuse.io/album/ingvar-holmberg-arstider-och-hogtider
5 Hopp – trots allt
https://share.amuse.io/album/ingvar-holmberg-hopp-trots-allt

Så här ser omslagen ut. Tar också med en bild tillsammans med Robin Tinglöf, som hjälpte mig.

Om du bara visste Nära marken – nära himlen Mina bibelvisor

Årstider och högtider

Hopp – trots allt Robin Tinglöf och Ingvar

Lyssna gärna på det du tycker verkar intressant! De äldsta inspelningarna är från 1984 och de nyaste från 2024.

Hälsningar 27 apr 22024 från Ingvar H

 

Ulrika skriver om ”Godis för själen”

I går var jag med om ett fint möte som riktigt passade in i Stilla Veckan – Påskveckan, som vi är inne i nu.
Jag var hemma hos Ulrika Gustafsson, som jag under rätt många år nu mest har sett som en av dem som medverkar i Pingstkyrkans närradio en söndagskväll i månaden. Hon rör sig lite tafatt, eftersom hon sen rätt många år är sjuk i MS, men det man märker mest är utstrålningen i hennes ansikte – av glädje och hopp.

Hon är en kreativ människa som har skrivit flera böcker, och jag ville bekanta mig lite mer med henne och hade bett att få komma hem till henne med videokamera och frågor.

Vi fick ett väldigt fint samtal och jag fick också möta hennes man Mikael, ”Micke”, som också han är en kreativ människa med bild och skulptur och trä. Också han har ett handikapp som gett honom starkt nedsatt hörsel bland annat.

Jag gjorde en reportagevideo, vars innehåll jag är mycket glad över. Ulrika berättar levande och uttrycksfullt och har en innerlig kristen tro som hon är rädd om, även om livet är gåtfullt.
Bland annat säger hon ibland till Gud: ”Jag är inte arg på dig, men jag har många frågor!”

Ta gärna del av videon och berätta för andra om den! Och hennes böcker verkar vara värda att läsa. Den femte och senaste heter ”Lite godis – an andaktsbok från mig till dig”. Den har jag skaffat mig och ska läsa i.

Nedan är länken till YouTube-videon som heter ”Ulrika skriver ’godis’ för själen ”:

Hälsningar 26 mars 2024 från Ingvar H

I dag börjar påskveckan / Stilla Veckan

I dag börjar påskveckan / Stilla Veckan.

Glädjande nog såg och hörde jag under förra veckan flera anspelningar och hänvisningar till påsken, där faktiskt mer togs upp än bara mat och dryck, godis och inredning:
Norrköpingstidningen hade en bra frågetävling där påskens händelser i Nya Testamenten frågades efter i olika alternativ. I SVT:s väderleksrapporter talades om ”Stilla Veckan” mm.

Det finns fler och fler tecken i det allmänna samtalet, som pekar på andliga värden och livskvalitet. Tack, gode Gud, för detta!

För min del så hade jag en givande och intressant helg, där ganska mycket handlar om det jag var med om i min kyrka – Pingstkyrkan.
Men på lördagen den 23 mars hade min Gittan och jag vår 56-åriga bröllopsdag. Då brukar vi gå ut och äta, och denna gång åt vi en god måltid på trevliga Indian Garden på Bråddgatan. Båda älskar vi indisk mat. Servitören från Bangladesh tog väl hand om oss och tog med glädje bilder på detta urgamla par.
Lite senare på eftermiddagen tog jag bussen ner till lördagsbönen i Loungen i Pingstkyrkan. Där sjöng vi och bad, som vi brukar, men vi fick också höra Bernt Jonasson tala om judar och palestinier som han levt bland under 30 år i Israel. Bernt gjorde högintressanta nedslag i olika bibelord som visar frälsningshistorien och judarnas och Jesu och kyrkans relation och roll i detta.
På söndagen var det bra gudstjänst i Pingstkyrkan och trevlig samvaro vid kaffebordet med människor från Sverige, Indien, Sri Lanka och Eritrea. På kvällen satt jag i radiostudion och sände i två timmar.
I dag är det Jungfru Marie Bebådelsedag, och då äter vi i Sverige våfflor så det står härliga till – och också i vårt kök blir det våffelfest i dag.
Från onsdag inbjuder jag dig till mina sex dagars ”Påskvandring med Ingvar Holmberg” – en YouTube-serie med korta program om påskens olika dagar och med sång och musik.
Länken till spellistan är: https://www.youtube.com/playlist…

Hälsningar 25 mars 2024 från Ingvar H